Informationsbeskrivning
Topografi 10 Nedladdning, vektor är baserad på Lantmäteriets grundläggande geografiska databaser. Informationen har samlats in med olika kvalitet gällande lägesosäkerhet, innehåll och aktualitet.
Topografi 10 Nedladdning, vektor innehåller olika typer av information, som byggnader, marktyper, vägar och hydrografi.
Namnen som finns i Topografi 10 Nedladdning, vektor har granskats och fastställts av Lantmäteriet och finns med i Ortnamnsregistret.
Den här informationen passar bra för grafisk presentation i skalområdet 1:5000–1:20 000.
Topografi 10 Nedladdning, vektor kan användas tillsammans med andra produkter till exempel:
- Fastighetsindelning Nedladdning, vektor
- Markreglerande bestämmelse Nedladdning, vektor
- Rättigheter Nedladdning, vektor
Geografisk täckning
Rikstäckande.
Generell kvalitetsbeskrivning
Kvalitetsmärkningen har som mål att ge användarna information om kvaliteten på de objekt som finns lagrade i databasen. Baserat på vilken mätmetod som används har en förväntad lägesnoggrannhet satts på objekttyperna.
Objekten i databasen lagras med uppgifter om bland annat historik och lägesnoggrannhet.
Om du vill ha mer detaljerad information om olika kvalitetsparametrar som används i produktbeskrivningen, kan du läsa i HMK Ordlista och HMK Geodatakvalitet.
Datafångst
Tillkomsthistorik
Från 1992 till 1997 digitaliserades den analoga informationen och den första digitala versionen av grunddata skapades. Målet var att skapa en rikstäckande databas i skala 1:10 000. Från början saknades fjällområdet. Vid utvecklingen av Grundläggande Geografiska Data (GGD) under perioden 1995–2004 kompletterades och förbättrades datamängden genom att till exempel lägesosäkerheten förbättrades. Fjällområdet karterades mellan åren 2006 och 2012.
Numera sker inget fältarbete enligt de tidigare metoderna. Istället utförs insamlingen i egen regi genom tolkning av flygbilder i stereo och ortofoto. En stor del av information samlas in i samverkan med andra statliga myndigheter, kommuner och organisationer. Väg- och järnvägsdata hämtas från Trafikverket.
Varje objekt har information om ursprunglig organisation enligt följande värdelista
Värde | Beskrivning |
---|---|
Lantmäteriet | Insamling har skett av Lantmäteriet. |
Samverkan Nationella vägdatabasen | Lantmäteriet hämtar data från Trafikverket. |
Kommunsamverkan | Lantmäteriet har samlat in data med hjälp av kommunerna. |
Samverkan Nationell strandlinje | Lantmäteriet och Sjöfartsverket samlar in data som lagras hos Lantmäteriet. |
Samverkan Kraftbolag | Lantmäteriet hämtar data från kraftbolagen. |
Samverkan Naturvårdsverket | Lantmäteriet hämtar data från Naturvårdsverket. |
Samverkan Luftfartsverket | Lantmäteriet hämtar data från Luftfartsverket. |
Samverkan Försvarsmakten | Lantmäteriet hämtar data från Försvarsmakten. |
Samverkan Nationell järnvägsdatabas | Lantmäteriet hämtar data från Trafikverket. |
Underhåll
Uppdateringen av de topografiska objekten sker dels i egen regi, dels i samverkan med de myndigheter eller organisationer som ansvarar för respektive informationstyp.
På Lantmäteriet sker insamling och uppdatering bland annat genom stereokartering i tredimensionella flygbilder eller genom skärmdigitalisering med hjälp av ortofoto.
Samverkan över hela landet sker för byggnader, kraftledningar, NSL-objekt (Nationell strandlinje), naturvårdsområden och militära områden. För att uppnå fullständighet krävs dock kompletteringar genom fotogrammetrisk uppdatering. Där ingen samverkan sker uppdateras data med hjälp av flygbildstolkning.
Underhållsfrekvens
När du beställer Topografi 10 Nedladdning, vektor från Lantmäteriet hämtas produkten antingen från förproducerade data eller direkt från databasen. Förproducerade data uppdateras varje vecka.
När det gäller förproducerade data kan du välja att få leverans av läns- eller sverigeuttag i SWEREF99 TM eller kommunuttag i en lokal SWEREF-zon. Andra typer av leveranser sker med uttag direkt från databasen.
För varje objekt anges datum för när det lagrades eller förändrades i databasen.
Topografisk information uppdateras med varierande intervall beroende på objekttyp. Uppdateringar sker dels periodiskt i Lantmäteriets egen regi, dels mer kontinuerligt i samverkan med andra statliga myndigheter, kommuner och organisationer. Insamlingen i egen regi sker genom tolkning i flygbilder i stereo och ortofoto. Aktualiteten i olika områden beror på bildförsörjningsprogrammet och de avtal som finns med samverkansparterna.
Du kan läsa mer om underhållsfrekvens under respektive tema i menyn till vänster.
Datakvalitet
Du kan läsa mer om fullständighet, logisk konsistens, tematisk noggrannhet och lägesosäkerhet under respektive tema i menyn till vänster.
Fullständighet
Fullständigheten av informationen beror på urvalet för varje typ av objekt. Det finns också vissa regler för hur informationen generaliseras, vilket innebär att alla objekt inte visas på kartan.
Du kan läsa mer om urvalet för varje objekttyp under respektive tema i tabellerna med innehåll för varje skikt.
Logisk konsistens
När objekten lagras i Lantmäteriets databas, kontrolleras att objekten följer de geometriska och topologiska regler som finns uppsatta samt att informationen stämmer med OGC:s (Open Geospatial Consortium) krav på geometrier. Därutöver kontrolleras att endast giltiga värden och objekttyper lagras i databasen.
Tematisk noggrannhet
Vid fältstudier granskas och diskuteras processen för tematisk klassificering av topografiska data. Detta görs genom att jämföra flygbildstolkarens bilder med den verkliga miljön och resonera om hur olika områden ska klassificeras.
Lägesosäkerhet
Information om lägesosäkerhet beror på flera faktorer, inklusive den använda mätmetoden, hur mycket generalisering som görs och hur tydligt objektet är definierat.
Kraven på lägesosäkerhet varierar beroende på hur tydligt objekten är avgränsade geografiskt. Tydliga objekt har högre krav än objekt som är mer diffusa i flygbildstolkningen.
Medelfelet anges med millimeternoggrannhet.
Ingående tema
Produkten innehåller nedanstående teman. Vill du veta mer om till exempel kvalité, innehåll, skiktnamn eller värdemängder kan du läsa på sidan för varje tema.
- Tema Anläggningsområde
- Tema Byggnadsverk
- Tema Hydrografi
- Tema Höjd
- Tema Kommunikation
- Tema Ledningar
- Tema Mark
- Tema Militärt område
- Tema Naturvård
- Tema Norra polcirkeln
- Tema Text