Hoppa till huvudsakligt innehåll

Informationsinnehåll

Informationsbeskrivning

Karta 1:10 000 Nedladdning, raster innehåller följande information, samlat i en 8-bitsbild. 

Anläggningsområde

Anläggningsområden till exempel idrottsplaner, begravningsplatser och gruvområden.

Byggnadsverk

Byggnader och byggnadsanläggningar till exempel mast och lintrafik.

Hydrografi

Mindre vattendrag, vattenfall och bränningar m.m.

Höjd

Höjdpunkter, höjdkurvstext och höjdkurvor med ekvidistansen 5 meter.

Kommunikation

Vägar, traktorvägar, järnvägar, järnvägsstationer, färjeleder, cykelvägar, stigar, vandringsleder, vägbommar och vändplaner m.m.

Ledningar

Kraftledningar och transformatorområden.

Mark

Bebyggelseområden, odlad mark, skog, sankmarker, sjöar och större vattendrag, kalfjäll, glaciär, torg och öppen mark m.m.

Militärt område

Militärt skjutfält, militärt övningsfält och kasernområde.

Naturvård

Nationalparker, naturreservat, djurskyddsområden, naturminnen och restriktionsområden i fjällen m.m.

Norra polcirkeln

Norra polcirkeln

Text

Ortnamn och upplysningstexter som beskriver vad som finns på platsen, till exempel skola.

Skillnader mellan produkter

Karta 1:10 000 med fastighetsindelning Nedladdning, raster

Förutom innehållet under informationsbeskrivning ingår:

Fastighetsindelning

Ytor, gränser, punkter, symboler och text för fastigheter, dessutom andra administrativa enheter, till exempel länsgräns, kommungräns, fastighetsgränser och odlingsgräns. 

Karta 1:10 000 med vägnamn Nedladdning, raster 

Förutom innehållet under informationsbeskrivning ingår :

Vägnamn
Namn på vägar främst inom tätbebyggt område.

Geografisk täckning

Rikstäckande.

Generell kvalitetsbeskrivning

Datafångst

Tillkomsthistorik

I mitten av 1930-talet började man framställa Ekonomiska kartor. Syftet med dessa kartor var bland annat att skapa ett rikstäckande kartverk för att underlätta sökningen av rätt dokument i Lantmäteriets förrättningsarkiv. Den geometriska kvaliteten hos förrättningskartorna varierar beroende på när de skapades. Vissa fastighetsgränser mättes upp redan på 1800-talet. I allmänhet är fastighetsgränser i tätbebyggda områden från en senare tid och har bättre kvalitet.

Från 1992 till 1997 digitaliserades den analoga informationen och den första digitala versionen av grunddata skapades. Målet var att skapa en rikstäckande databas i skala 1:10 000. Från början saknades fjällområdet. Vid utvecklingen av Grundläggande Geografiska Data (GGD) under perioden 1995–2004 kompletterades och förbättrades datamängden genom att till exempel lägesosäkerheten förbättrades. Fjällområdet karterades mellan åren 2006 och 2012.

Du kan läsa mer om tillkomsthistorik i produktbeskrivningen för Topografi 10 Nedladdning, vektor.

Underhåll

Uppdateringen av de topografiska objekten görs både av Lantmäteriet själva och i samverkan med de myndigheter eller organisationer som ansvarar för respektive informationstyp. På Lantmäteriet sker insamling och uppdatering bland annat genom stereokartering i tredimensionella flygbilder eller genom skärmdigitalisering med hjälp av ortofoto.

Fastighetsgränser mäts in i samband med förrättningar i kommunal eller statlig regi. Gränserna kan också uppdateras i samband med kvalitetsförbättrande åtgärder.

Du kan läsa mer om underhåll i produktbeskrivningen för Topografi 10 Nedladdning, vektor.

Underhållsfrekvens

Fastighetsindelningen uppdateras kontinuerligt i samband med fastighetsbildning.

Topografisk information uppdateras med varierande intervall beroende på objekttyp. Uppdateringar sker dels periodiskt i Lantmäteriets egen regi, dels mer kontinuerligt i samverkan med andra statliga myndigheter, kommuner och organisationer. Insamlingen i egen regi sker genom tolkning i flygbilder i stereo och ortofoto. Aktualiteten i olika områden beror på bildförsörjningsprogrammet och de avtal som finns med samverkansparterna. Läs mer om bildförsörjningsprogrammet på lantmateriet.se

Datakvalitet

Fullständighet

Fullständigheten av informationen beror på urvalet för varje typ av objekt. Det finns också vissa regler för hur informationen generaliseras, vilket innebär att alla objekt inte visas på kartan.

Du kan läsa mer om urvalet för varje objekttyp under respektive tema i tabellerna med innehåll för varje skikt i produktbeskrivningen för Topografi 10 Nedladdning, vektor.

Logisk konsistens

För punkter, linjer och ytor i kartan är målet att det ska vara lätt att skapa topologi. Det innebär att objektens positioner och relationer till varandra måste vara sådana att de kan användas för att skapa korrekta och sammanhängande geografiska strukturer och analyser.

När objekten lagras i Lantmäteriets databas, kontrolleras att objekten följer de geometriska och topologiska regler som finns uppsatta samt att informationen stämmer med OGC:s (Open Geospatial Consortium) krav på geometrier.  Därutöver kontrolleras att endast giltiga värden och objekttyper lagras i databasen.

För de objekt som ingår i fastighetsindelningen kontrolleras att de ligger i rätt kommun och att fastighetsområdena stämmer med fastighetsregistret.

Du kan läsa mer om logisk konsistens i produktbeskrivningen för Topografi 10 Nedladdning, vektor.

Tematisk noggrannhet

Du kan läsa mer om tematisk noggrannhet, det vill säga att varje objekt är korrekt klassificerat, se produktbeskrivningen för Topografi 10 Nedladdning, vektor.

Lägesosäkerhet

Rasterbilden för en 5x5 km-ruta består av 5 000 x 5 000 pixlar. Det betyder att upplösningen för de digitala kartbilderna är 1 meter på marken i verkligheten.