Hoppa till huvudsakligt innehåll

Informationsinnehåll

Informationsbeskrivning

Fastighetsindelning Direkt bygger på Lantmäteriets grundläggande geografiska databaser där informationen har samlats in med olika kvalitet gällande lägesosäkerhet, innehåll och aktualitet.

Produkten levererar registerenhetsområden och gränspunkter i markplan från den digitala registerkartan.

Geografisk täckning

Rikstäckande.

Skillnader mellan produkter

Produkten har samma innehåll som Fastighetsindelning Nedladdning, vektor, förutom att Fastighetsindelning Direkt saknar fastighetsgränser och traktytor.

Kvalitetsbeskrivning

Produktens information kommer från Lantmäteriets fastighetsregister som innehåller information om alla fastigheter i Sverige. En del av fastighetsregistret är den digitala registerkartan (DRK). I DRK ska det enligt 37 § fastighetsregisterförordningen (FRF) redovisas bland annat fastigheters och samfälligheters utbredning (fastighetsindelning).

Fastighetsindelningen är lämplig att använda för att få en överblick över fastigheter och deras inbördes förhållanden, men det är viktigt att komma ihåg att innehållet i den digitala registerkartan inte har rättsverkan. Det är förrättningskartan tillsammans med beslut och protokoll som utgör gällande juridiska dokument. Dessa dokument finns arkiverade hos Lantmäteriet.

Om du behöver använda fastighetsindelningen som underlag för användning eller myndighetsbeslut som kräver högsta aktualitet och lägesnoggrannhet bör du ta kontakt med Lantmäteriets kundcenter för att få tillgång till förrättningskartor och annan relevant information.

Förändringar i administrativa gränser och fastighetsindelning görs efter myndighetsbeslut. Den rättsliga spårbarheten för fastigheter finns redovisad i fastighetsregistret. Varje förrättning är dokumenterad i detalj i en akt tillsammans med en förrättningskarta.

Kvalitetsmärkningen har som mål att ge användarna information om kvaliteten på de objekt som finns lagrade i databasen. Baserat på vilken mätmetod som används har en förväntad lägesosäkerhet satts på objekttyperna. Objekten i databasen lagras med uppgifter om bland annat historik och lägesosäkerhet.

Läs mer om kvalitetsparametrar i HMK Ordlista och HMK Geodatakvalitet på lantmateriet.se.

Datafångst

Tillkomsthistorik

Fastighetsindelningen i produkten motsvarar gränserna i den digitala registerkartan. Dessa gränser har skapats under lång tid med olika metoder, vilket innebär att kvaliteten varierar. Vissa gränser på landsbygden kommer från laga skiften från mitten av 1800-talet och kan ha felmarginaler på flera meter. Idag mäter vi in nya fastigheter med satellitpositionering som kan ha en noggrannhet på några centimeter.

Underhåll

Underhållsfrekvens

Fastighetsindelningen uppdateras löpande i fastighetsregistret av Lantmäteriet och kommunala lantmäterimyndigheter (KLM) i samband med fastighetsbildning. Inom vissa kommunala lantmäterimyndigheter sker ajourhållningen periodiskt, vilket innebär att de månadsvis skickar in de förändringar som skett. Uppdatering av den digitala registerkartan ska göras senast två dagar efter att ändringen har registrerats i fastighetsregistret. Lagret för fastighetsindelningen uppdateras varje natt.

Datakvalitet

Fullständighet

Kvalitetsparametrarna för kvalitetstemat fullständighet är ”övertalighet” (för många objekt) respektive ”brist” (för få objekt).

Eftersom Lantmäteriet sällan mäter fullständigheten för de ingående objekten, beskrivs den i produktbeskrivningen istället med termer som mycket hög, hög eller låg fullständighet.

Sveriges fastighetsindelning är inte fullständigt utredd. Det innebär att det finns områden som endast finns i akterna men som inte redovisas i fastighetsregistret. Vissa fastigheter och samfälligheter redovisas med en ofullständig yta eller en förenklad geometri (punkt eller linje). 

Det finns områden som inte är utredda och därför saknar information i fastighetsregistrets textdel, men som ändå redovisas i kartan och har en identitet. Det kan vara helt outredda områden eller områden som man vet är samfälligheter men som inte har blivit registrerade. Vissa äldre samfälligheter är registrerade men saknar geometri och finns inte med i leveransen.

Många gränspunkter saknas i den digitala registerkartan. Det gäller särskilt äldre gränspunkter som inte har lagts in i databasen, men de kan finnas i akter och gamla register. Lantmäteriet arbetar med att komplettera databasen, dels med gränspunkter från kommuner, dels med att uppdatera äldre gränspunkter till rätt referenssystem. Fullständigheten förbättras därför kontinuerligt.

Gränspunkter har ett attribut markeringstyp, som visar vilken typ av markering som finns på marken.

Logisk konsistens

För punkter, linjer och ytor i kartan är målet att det ska vara lätt att skapa topologi. Det innebär att objektens positioner och relationer till varandra måste vara sådana att de kan användas för att skapa korrekta och sammanhängande geografiska strukturer och analyser.

När objekten lagras i Lantmäteriets databas kontrolleras att objekten följer de geometriska och topologiska regler som finns uppsatta samt att informationen stämmer med OGC:s (Open Geospatial Consortium) krav på geometrier. Det kontrolleras också att endast giltiga värden och objekttyper lagras i databasen.

För de objekt som ingår i fastighetsindelningen kontrolleras att fastigheterna ligger i rätt kommun och att fastighetsområdena stämmer överens med informationen i fastighetsregistret.

Det kan finnas brister i den logiska konsistensen, vilket innebär att datastrukturen inte är korrekt. Det kan leda till att flera id-punkter hamnar inom samma yta. Den logiska konsistensen kontrolleras och rättas kontinuerligt. Fel som beror på bristande synkronisering mellan databaser kan uppstå, men de åtgärdas inom några dagar.

Koordinaterna för gränspunkterna och brytpunkterna på gränslinjen ska stämma överens.

Tematisk noggrannhet

Enstaka fel kan förekomma, till exempel att en kommungräns felaktigt har kodats som en fastighetsgräns, men i allmänhet är den tematiska noggrannheten hög.

Lägesosäkerhet

Lägesosäkerhet beskriver hur väl ett angivet läge i kartan stämmer överens med det verkliga läget i terrängen. Exaktheten i fastighetsgränserna kan variera kraftigt beroende på hur inmätningen har gjorts, från manuell digitalisering av kartor till GPS-mätningar direkt på plats. 

Lägesosäkerheten, som beskriver hur exakt en gränspunkt är placerad, lagras som ett medelfel, angivet med millimeternoggrannhet. Detta medelfel visar hur stor osäkerheten är i förhållande till det referenssystem som används, till exempel SWEREF 99 TM. Även om gränspunkterna för en fastighet är korrekt placerade i förhållande till varandra (hög inre noggrannhet), kan de ändå vara felplacerade i förhållande till referenssystemet (lägre yttre noggrannhet).

Medelfelet är nästan alltid beräknat eller uppskattat utifrån de mätmetoder som använts vid insamlingen av data. Detta värde ger en ungefärlig bild av osäkerheten för gränspunkten, även om den faktiska noggrannheten kan vara både bättre eller sämre. 

För alla linje- och punktobjekt finns ett värde för lägesnoggrannhet angivet. Om gränspunkter har mätts in har gränslinjerna fått ett medelfel som har härletts från dessa gränspunkter. Grundregeln är att linjens medelfel bestäms av den gränspunkt som har det högsta medelfelet.

Varje gränspunkt har uppgift om lägesosäkerhet i form av medelfel (lagesosakerhetplan) i plan, som beräknas utifrån mätmetoden som använts.

I den digitala registerkartan görs ibland mindre rättningar eller kvalitetsförbättringar, som inte dokumenteras i en akt. För gränspunkter kan man spåra kvalitetsförbättringar via attributet kvalitetsforbattrad

Ingående tema

Produkten innehåller nedanstående teman. Vill du veta mer om innehåll kan du läsa på sidan för varje tema.