Informationsbeskrivning
Häradsekonomiska kartan (1859–1934) baserades på laga skifteskartor och beskriver markanvändning, vegetation, bebyggelse, kommunikationer och gränser.
Teckenförklaring
Teckenförklaringen visar de symboler och färger som förekommer i kartbilden.
Geografisk täckning
Produkten täcker inte hela Sverige utan bara delar av Götaland och Svealand (fullständigt i 13 län) samt några områden i Norrbottens län. Skalan är 1:20 000 i södra Sverige och 1:50 000 i Norrbotten.
Kvalitetsbeskrivning
Datafångst
Tillkomsthistorik
Häradsekonomiska kartan (1859–1934) baserades på laga skifteskartor och beskriver markanvändning, vegetation, bebyggelse, kommunikationer och gränser.
Lantmäteriet har gjort geografiska kartor sedan 1600-talet och dessa kan idag hittas i Lantmäteristyrelsens arkiv som "Läns- och häradskartor" eller som sockenkartor.
En föregångare till Häradsekonomiska kartan var de kartor som producerades i samband med Sockenkarteverket. Produktionen av dessa kartor upphörde i praktiken när Rikets ekonomiska kartverk bildades år 1859.
Kartorna från laga skiftet sammanställdes till sockenkartor i skala 1:20 000. Liksom sockenkartorna baserades Häradsekonomiska kartorna på laga skifteskartor och ger en bra överblick över markanvändning, vegetation, bebyggelse, kommunikationer och gränser. Till kartorna hör böcker med ekonomisk-statistisk beskrivning för varje län.
Häradsekonomiska kartan trycktes i färg i skalorna 1:20 000 eller 1:50 000 och fick efterhand en standardiserad bladindelning. Den täcker dock inte hela Sverige utan bara delar av Götaland och Svealand (helt i 13 län). Det finns också underlagskartor (stom-konceptversioner) för några fler län i skala 1:20 000. Dessa finns tillgängliga digitalt via e-tjänsten Historiska kartor.
Datakvalitet
Häradsekonomiska kartan producerades under en lång tidsperiod. Innehållet, kvalitén och även manér skiftar, men det är ändå en sammanhållen serie.