Informationsbeskrivning
Ekonomiska kartan (1935–1978) är en registerkarta som redovisar fastigheter, registerbeteckningar, bostadsbyggnader, tomt och trädgård, odlingsområden, samt ett stort antal ortnamn. Diknings- och brukningsvägar redovisas detaljerat inom odlingsområden. Även Riksantikvarieämbetets fältinventering av fornminnen redovisas.
Ekonomiska kartan har under en lång tid spelat en viktig roll som underlag inom samhällsplaneringen. Den utgör ett unikt tidsdokument som speglar både ekonomiska och kulturella förhållanden.
Kartans skala är 1:10 000, utom i Norrlands inland där skalan är 1:20 000.
Kartan har fyra tryckfärger: grönt för fotobilden, gult för åkermark, svart för all ritad kartbild och text, samt brunt för höjdkurvor och sankmark. Sjöarna är inte blåa utan avbildas med fotobildens gröna färg.
Teckenförklaring
Teckenförklaringen visar de symboler och färger som förekommer i kartbilden.
Geografisk täckning
Produkten finns tillgänglig i ett lager som täcker hela landet, men det saknas kartblad för fjällområdet. I vissa fall kan det finnas två versioner av samma kartblad. Om båda versionerna är skannade finns de tillgängliga som öppna data, utom i Göteborgs- och Bohus län samt Gotlands län, där endast den senaste versionen finns.
Kvalitetsbeskrivning
Datafångst
Tillkomsthistorik
På 1930-talet infördes en ny teknik med flygbilder vilket gjorde det möjligt att kartlägga stora områden till låg kostnad. Det geodetiska systemet RT38 infördes vilket gjorde att man kunde framställa moderna och enhetliga kartor med hög lägesriktighet. En plan togs fram för att kartlägga Sverige i skala 1:10 000. För första gången samlades både fastighetsinformation och geografisk information med hög lägesnoggrannhet och stor detaljrikedom i ett gemensamt dokument.
Datakvalitet
Ekonomiska kartan producerades under en lång tidsperiod. Innehållet, kvalitén och även manér varierar, men det är ändå en sammanhållen serie kartor.