Hoppa till huvudsakligt innehåll

Tema planer och markreglerande bestämmelser

Kvalitetsbeskrivning

Datafångst

Tillkomsthistorik

Planer och bestämmelser är hämtade från en rad olika ursprungsmaterial. De kan till exempel vara digitaliserade från gamla kartor eller inmätta med hög noggrann­het med GPS. Därför är innehållet av varierande kvalitet.

Dagens redovisning av planer och bestämmelser i fastighetsregistret grundlades i samband med införandet av plan- och bygglagen 1987 och det redovisningssystem som då infördes i fastighetsregistret. Före denna tidpunkt redovisades vissa planer och bestämmelser endast i textinformationen som en anmärkning på berörda fastigheter. Det fanns alltså en notering på fastigheten att den var berörd av till exempel en plan och det inkluderade då även en hänvisning till beslutets akt i arkivet. Det fanns även redovisning i gamla kartors deloriginal av flera planer och bestämmelser.

I och med införandet av ett objektorienterat redovisningssätt användes dessa anmärkningar och kartor för att bygga upp en ny informationsbas. Förutom detta kompletterades även innehållet med planer och bestämmelser som inte var införda men som skulle vara med. Det innebar att Lantmäteriet sökte upp kommuner och länsstyrelser med flera för att med deras material komplettera innehållet så långt det gick.

Planer följer oftast fastighetsgränser. I den numera digitala hanteringen har många nya plangränser därför skapats genom att duplicera fastighetsgränsen och de ärver då fastighetsgränsens kvalitet. Plangränsen ärver även samma eventuella brister i kvalitet som fastighetsgränsen kan ha. Vid insamlande av plangeometrier från kommunala lantmäterimyndigheter (KLM) har KLM ibland inte specificerat kvaliteten på gränserna. Vid lagring i registerkartan har Lantmäteriet då satt en generell kvalitet.

Bestämmelser följer ibland fastighetsgränser och kan i vissa fall ha skapats eller ändrats i samband med fastighetsbildningsåtgärd och därmed blivit noggrant inmätta. Dessa fall gäller främst vissa typer av bestämmelser, såsom naturreservat. I övrigt kan infångandet av bestämmelsegeometrier ha skett genom skilda metoder och har ofta fått en generell kvalitet.

Övrigt

Strandskydd redovisas för närvarande inte i produkten på grund av kvalitetsbrister. Återuppbyggnad av strandskyddsinformationen pågår men tidpunkt för återförande i produkten har inte bestämts. Information om när det åter kommer att finnas i produkten kommer att meddelas i god tid. För närmare information om var strandskydd råder hänvisas att ta kontakt med respektive länsstyrelse.

Underhåll

Underhållsfrekvens

Informationen uppdateras löpande av det statliga Lantmäteriet och kommunala lantmäterimyndigheter. Målet är att planer och bestämmelser ska föras in i fastighetsregistret inom 2 veckor från det att det vunnit laga kraft.

Uppgift för planer och markreglerande bestämmelser, som ska redovisas både i registerkartan och i fastighetsregistrets textdel, ska vara införd i registerkartan senast två arbetsdagar efter det att uppgiften förts in i textdelen. Eftersläpningar kan dock förekomma.

Databasen för markreglerande bestämmelser uppdateras varje natt. Markreglerande bestämmelser, som beställs via Lantmäteriet, hämtas antingen från förproducerade data eller direkt från databasen. Förproducerade data uppdateras veckovis.

För förproducerade data gäller leverans av läns- samt sverigeuttag med SWEREF99 TM eller kommunuttag med lokal SWEREF-zon. Övriga leveranser sker med uttag direkt från databasen.

För varje objekt i leveransen anges datum då det blivit lagrat eller förändrat i databasen.

Datakvalitet

Fullständighet

Enligt standarden är kvalitetsparametrarna för kvalitetstemat fullständighet ”övertalighet” respektive ”brist”. Eftersom det görs få mätningar av fullständighet för de ingående objekten, hos Lantmäteriet, beskrivs fullständigheten i produktbeskrivningen oftast som mycket hög, hög respektive låg. Vilken klass av fullständighet som de olika detaljtyperna tillhör har bedömts av de som arbetar med insamling och uppdatering av objekten.

Redovisningen av gällande planer i fastighetsregistret är i stort sett komplett. För bestämmelser varierar fullständigheten regionalt över landet. Vissa informationsslag är mer kompletta medan andra kan vara mer ofullständiga.

Den troligaste anledningen till att det finns brister i redovisningen är att underrättelse om planen eller besluten inte kommit Lantmäteriet eller kommunala lantmäterimyndigheter till kännedom.

Brister kan förekomma där en plan eller bestämmelse finns i fastighetsregistrets textdel men inte i registerkartan och tvärtom. Om en plan eller bestämmelse finns i kartan men inte i fastighetsregistrets textdel kan det resultera i avsaknad av information för vissa attribut.

Det kan även förekomma att en plan eller bestämmelse har blivit avregistrerad men fortfarande finns kvar i registerkartan.

För vissa typer av bestämmelser förekommer ibland en förenklad geometrisk redovisning (punkt eller linje). Bestämmelser med linjeredovisning finns i skiktet Linjeskikt med linjeobjekt för bestämmelser. Punktförekomsterna finns i skiktet Punktskikt med punktobjekt för bestämmelser.

Logisk konsistens

På punktobjekt, linjeobjektens och ytornas struktur ställs sådana krav på geometriska lägen att det skall vara möjligt att enkelt skapa topologi.

Vid lagringen av objekten i databasen hos Lantmäteriet kontrolleras att objekten följer de geometriska och topologiska regler som finns uppsatta samt att informationen stämmer med OGC:s (Open Geospatial Consortium) krav på geometrier. Där kontrolleras även att endast giltiga värdemängder och detaljtyper läggs in i databasen.

För ytobjekt är identitetspunkten bärare av identiteten. För punkt- eller linjeobjekt är identiteten lagrad direkt på objektet.

Kartografisk upplysningstext är placerad utan koppling till objekt.

Det kan finnas brister i logisk konsistens, det vill säga att strukturen i data inte är korrekt.

Logisk konsistens kontrolleras kontinuerligt och rättas. Vissa fel som orsakas av bristande synkronisering mellan databaser kan dock inte undvikas. De rättas dock till efter ett par dagar.

Planer lagras som ytor. Mikroytor eller överlapp kan därför uppstå mellan intilliggande planer som egentligen borde dela gräns. Vissa typer av planer får inte överlappa varandra, men brister i data eller annan anledning kan göra att det ändå förekommer sådana otillåtna överlapp.

Varje bestämmelse lagras med sin egen gräns. Mikroytor eller överlapp kan därför uppstå mellan intilliggande bestämmelser som egentligen borde dela gräns. Bestämmelser med samma bestämmelsetyp får inte överlappa varandra, men brister i data kan göra att det ändå förekommer sådana överlapp.

Gränspunktens koordinater och koordinaterna för brytpunkterna på gränslinjen ska överensstämma.

Bestämmelsers identitet består av en aktbeteckning som även återfinns i textdelen i Fastighetsregistrets allmänna del.

Tematisk noggrannhet

Generellt är den tematiska noggrannheten hög.

Lägesosäkerhet

Uppgifter om lägesosäkerhet beror på mätmetod, generalisering och hur distinkt objektet är.

Lägesosäkerhet beskriver hur väl ett angivet läge i kartan överensstämmer med det verkliga läget i terrängen för det objekt man lägesbestämt i förhållande till överordnat koordinatsystem.

Geometriska krav på lägesosäkerhet beror på objektens olika tydlighet i geografisk avgränsning.

Medelfelet är nästan alltid beräknat eller uppskattat utifrån de mätmetoder som har använts vid datafångsten (metodplan). Värdet kan betraktas som ett antaget värde för använd mätmetod. Värdet kan vara bättre eller sämre men ger en viss uppfattning om lägesosäkerheten för gränser. Medelfelet anges med millimeternoggrannhet.

Medelfelet för gränspunkter är härlett från de mätmetoder som använts vid datafångsten.

Kod

Typ av metod

Teknik

Typ av underlag vid digitalisering

000

Ospecificerad

Ospecificerad


100

Geodetisk

Ospecificerad


101

Geodetisk

Totalstation


102

Geodetisk

GPS


103

Geodetisk

DGNSS


104

Geodetisk

Absolut GNSS


107

Geodetisk

Tröghetsteknik


108

Geodetisk

Inpassad


109

Geodetisk

Nätverks-RTK


110

Geodetisk

Nätverks-DGNSS


111

Geodetisk

Statisk GNSS


201

Fotogrammetrisk

Analog fotogrammetri


202

Fotogrammetrisk

Analytisk fotogrammetri


203

Fotogrammetrisk

Digital fotogrammetri – analog kamera


204

Fotogrammetrisk

Ospecificerad teknik


205

Fotogrammetrisk

Digital fotogrammetri– digital kamera


300

Digitalisering

Ospecificerad

Ospecificerat

310

Digitalisering

Bordsdigitalisering

Ospecificerat

314

Digitalisering

Bordsdigitalisering

Ortofoto

320

Digitalisering

Skärmdigitalisering

Ospecificerat

324

Digitalisering

Skärmdigitalisering

Ortofoto

330

Digitalisering

Scanning

Ospecificerat

500

Kartografiskt läge

Ospecificerad


600

Tolkat enligt JB 1:5




Skiktbeskrivning och kodlista 

Planer 

I registerkartan redovisas planer enligt plan- och bygglagen (2010:900), eller motsvarande äldre författningar, med undantag av översiktsplan och regionplan. Endast planer som finns i textdelen i fastighetsregistrets allmänna del och är gällande redovisas.

Plan

Lagrum

-          Områdesbestämmelse

-          Ändring av områdesbestämmelse

-          Detaljplan

-          Ändring av detaljplan

Plan och bygglagen (2010:900)

-          Fastställd generalplan

-          Stadsplan

-          Byggnadsplan

-          Avstyckningsplan

-          Tomtindelning

-          Fastighetsplan

motsvarande äldre bestämmelser

Fastighetsregistret innehåller information om planer enligt planlagstiftningen. En del av fastighetsregistret är den digitala registerkartan (DRK). Där redovisas enligt 37 § Förordning om Fastighetsregister (FRF) bland annat planer m.m. enligt 27 § första stycket 2-8 och andra stycket.

Även avregistrerade planer ska redovisas i fastighetsregistrets textdel. Däremot tas de bort i registerkartan.

En plan, bestämmelse, beslut eller utredning ska delas upp om den berör flera lantmäterimyndigheter. Varje lantmäterimyndighet redovisar den del som ligger inom myndighetens ansvarsområde som en redovisningsenhet.

Det rekommenderas att ta kontakt med Lantmäteriets kundcenter för att få tillgång till aktuell plans beslutshandlingar om plangeometrierna ska användas som underlag för användning eller myndighetsbeslut som kräver högsta aktualitet och lägesnoggrannhet. Se Lantmäteriets hemsida för mer information.

Planer

Skiktnamn

Planer (ytor)

plan_yta

Gränslinjer (linjer)

plan_begransningslinje

Identitetspunkter för ytor (punkt)

plan_idpunkt

Ytskikt för planer

Skiktet innehåller planers utbredning i ytor. På detaljerna finns information om planens geometriska kvalitet och beteckning.

Detaljtyp

Namn

Beskrivning

Urval

PLANAPL

Avstyckningsplan


Medtages fullständigt enligt PBL. Planen ska finnas i fastighetsregistrets plandel.

PLANBPL

Byggnadsplan


Medtages fullständigt enligt PBL. Planen ska finnas i fastighetsregistrets plandel.

PLANDP

Detaljplan


Medtages fullständigt enligt PBL. Planen ska finnas i fastighetsregistrets plandel.

PLANGPL

Fastställd generalplan


Medtages fullständigt enligt PBL. Planen ska finnas i fastighetsregistrets plandel.

PLANOB

Områdesbestämmelser


Medtages fullständigt enligt PBL. Planen ska finnas i fastighetsregistrets plandel.

PLANSPL

Stadsplan


Medtages fullständigt enligt PBL. Planen ska finnas i fastighetsregistrets plandel.

PLANFP

Fastighetsplan

Fastighetsplaner är en del av detaljplanerna enligt PBL sedan 2011.

Befintliga fastighetsplaner redovisas så länge de är gällande.

PLANGATU

Område för fördelning av gatukostnader

Område där beslut om gatukostnadsersättningar har tagits.

Medtages enligt bedömning av lantmäterimyndigheten.

PLANTI

Tomtindelning

Tomtindelning är en del av detaljplanerna enligt PBL sedan 2011.

Befintliga tomtindelningar redovisas så länge de är gällande.

PLANÄDP

Ändring av detaljplan


Medtages endast i förekommande fall. Detaljplan kan ha ändrats utan att PLANÄDP redovisas. Planen ska finnas i fastighetsregistrets plandel.

PLANÄOB

Ändring av områdesbestämmelser


Medtages endast i förekommande fall. Områdesbestämmelse kan ha ändrats utan att PLANÄOB redovisas. Planen ska finnas i fastighetsregistrets plandel.

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

objekt_id

Text

36

Globalt unik identitet (UUID) för varje plan.

externid

Text

64

Externid från Lantmäteriets grunddatabas; ex '12-BJS-55A'.

detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

ytkval

Heltal

2

Geometrisk ytkvalitet. 0 hanteras som tomvärde. Se detaljerad beskrivning nedan.

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

planbet

Text

64

Planbeteckning; ex '12-BJS-55A'

plantyp

Text

6

Typ av plan. Se detaljerad beskrivning i tabell 7.

plnamn

Text

300

Planens namn

bdat

Text

8

Beslutsdatum för bildande eller antagande

ldat

Text

8

Laga kraftdatum för bildande eller antagande

gtill

Text

8

Gäller till datum

planfk

Text

6

Planförkortning, typ av redovisningsenhet enligt fastighetsregistrets allmänna del, se detaljerad beskrivning i tabell 7

Kod

Beskrivning

Kommentar/skiss

1

Ytan är geometriskt korrekt


2

Ytan har geometriska dubbletter.

Det finns flera ytor med identiska geometrier, en för varje punkt i skiktet plan_idpunkt, och varje yta får respektive punkts identitet.

6

Ytan är ej geometriskt korrekt

Ytor som innehåller fel i strukturen såsom glapp, överhäng, saknar id-punkt eller på annat sätt är felaktig. Dessa ytor kan även ha flera id-punkter eller sakna identitet.

Kod

Beskrivning

APL

Avstyckningsplan

BPL

Byggnadsplan

DP

Detaljplan

FP

Fastighetsplan

GPL

Generalplan

OB

Områdesbestämmelse

SPL

Stadsplan

TI

Tomtindelning

ÄDP

Ändring av DP

ÄOB

Ändring av områdesbestämmelse

Begränsningslinjer för planers ytor

Innehåller begränsningslinjer för planer som redovisas med ytor i skiktet Ytskikt för planer. På detaljerna finns information om planens kvalitet i form av medelfel i plan.

Plangräns används som begränsningslinje för:

  • områdesbestämmelser
  • detaljplan
  • stadsplan
  • byggnadsplan
  • avstyckningsplan
  • generalplan
  • ändring av områdesbestämmelser
  • ändring av detaljplan
  • område som till exempel avser beslut om fördelning av gatukostnader.

Fastighetsplanegräns används som begränsningslinje för fastighetsplan och tomtindelning.

Tätningsgräns används endast för att kunna bilda en sluten figur när planen inte är fullständigt redovisad.

Detaljtyp

Namn

PLANFPGR

Fastighetsplanegräns

PLANGR

Plangräns

PLANTÄTGR

Tätningsgräns för plan

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

internid

Heltal

9

Intern identitet i Lantmäteriets grunddatalager

detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

gdat

DatumTid

23

Datum och klockslag för när detaljen skapades. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

xyfel

Flyttal

6,3

Medelfel utifrån angiven mätmetod. Anges i enheten meter.
0 hanteras som tomvärde

metodplan

Heltal

5

Mätmetod i plan, se tabell 1 i kapitel 2.2.4

flyghojd

Heltal

7

Flyghöjd vid fotogrammetrisk datainsamling

undskala

Heltal

7

Underlagets skalfaktor vid digitalisering

Punktskikt med id-punkter för planers ytor

Innehåller identitetspunkter för planer som redovisas med ytor i skiktet Ytskikt för planer. På detaljerna finns information om planens beteckning.

Detaljtyp

Namn

PLANID

Planområde, id-punkt

PLANID

Planområde, id-punkt

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

objekt_id

Text

36

Globalt unik identitet (UUID) för varje plan.

externid

Text

64

Externid från Lantmäteriets grunddatabas; ex ’05-HÅL-1343.4'

detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

planbet

Text

64

Planbeteckning; ex '12-BJS-55A'

plantyp

Text

6

Typ av plan. Se detaljerad beskrivning i tabell 7

plnamn

Text

300

Planens namn

bdat

Text

8

Beslutsdatum för bildande eller antagande

ldat

Text

8

Laga kraftdatum för bildande eller antagande

gtill

Text

8

Gäller till datum

planfk

Text

6

Planförkortning, typ av redovisningsenhet enligt fastighetsregistrets allmänna del, se detaljerad beskrivning i tabell 7

Markreglerande bestämmelser

Bestämmelser om markanvändning beslutas av olika myndigheter, till exempel länsstyrelser, kommuner och Trafikverket. De olika myndigheterna ska skicka besluten till det statliga Lantmäteriet eller de kommunala lantmäterimyndigheterna för registrering i fastighetsregistrets allmänna del.

De bestämmelser som redovisas är dels sådana enligt nu gällande författningar, t.ex. miljöbalken, väglagen, kulturmiljölagen, och motsvarande äldre författning. Endast bestämmelser som finns i fastighetsregistrets textdel och är gällande redovisas.

Markreglerande bestämmelse

Lagrum

Kommentar

Natur- och kulturvårdsområden

Miljöbalken (1998:808) eller motsvarande äldre bestämmelse


Strandskydd

Miljöbalken

För närvarande innehåller produkten inga strandskydd. Informationen har tagits bort eftersom den inte längre var tillförlitlig. För närmare information om var strandskydd råder hänvisas att ta kontakt med respektive länsstyrelse.

Områden för grund- och ytvattenskydd

Miljöbalken, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd eller motsvarande äldre bestämmelse

Yttergränsen för området ska alltid redovisas.

Vägplan samt nybyggnadsförbud

Väglagen (1971:948)


Kulturhistoria

Kulturmiljölagen (1988:950) eller motsvarande äldre bestämmelse

Statliga byggnadsminnen enligt förordningen (1988:1229) redovisas inte.

Järnvägsplaner

Lagen (1995:1649) om byggande av järnväg.


Bearbetningskoncession eller anvisad mark

Minerallagen (1991:45), lagen (1985:620) om vissa torvfyndigheter eller motsvarande äldre bestämmelse


Schaktnings- byggnads- och trädfällningsförbud

Enligt äldre byggnadslagen (1947:385)


Bestämmelser om underhållsskyldighet och stängselgenombrott enligt Miljöbalken samt tidsbegränsad föreskrift, fråga väckt om byggnadsminne och förordnande om anmälningsplikt enligt Kulturmiljölagen (1988:950) redovisas inte.

Fastighetsregistret innehåller information om bestämmelser beträffande marks användning enligt ett flertal författningar. En del av fastighetsregistret är den digitala registerkartan (DRK). Där redovisas enligt 37 § Förordning om Fastighetsregister (FRF) bland annat:

  • Planer m.m. enligt 27 § första stycket 2-8 och andra stycket

Även avregistrerade bestämmelser ska redovisas i fastighetsregistrets textdel. Däremot tas de bort i registerkartan.

En plan, bestämmelse, beslut eller utredning ska delas upp om den berör flera lantmäterimyndigheter. Varje lantmäterimyndighet redovisar den del som ligger inom myndighetens ansvarsområde som en redovisningsenhet.

Om bestämmelsegeometrierna ska användas som underlag för användning eller myndighetsbeslut som kräver högsta aktualitet och lägesnoggrannhet, rekommenderas att ta kontakt med respektive ansvarig myndighet för mer information.

Markreglerande bestämmelse

Skiktnamn

Markreglerande bestämmelser (ytor)

bestammelse_yta

Gränslinjer (linjer)

bestammelse_begransningslinje

Identitetspunkter för ytor (punkt)

bestammelse_idpunkt

Linjeredovisade bestämmelser (linjer)

bestammelse_linje

Punktredovisade bestämmelser (punkt)

bestammelse_punkt

Bestämmelsegränspunkter (punkt)

bestammelse_granspunkt

Upplysningstext (text)

plan_bestammelse_text

Ytskikt för markreglerande bestämmelse

Innehåller bestämmelser som redovisas med ytor. På detaljerna finns information om bestämmelsens beteckning.

För information om strandskydd se avsnitt övrigt under datafångst.

Detaljtyp

Namn

NATBIOTOP

Biotopskydd

NATDSO

Djur- och växtskyddsområde

NATINT

Interimistiskt förbud

NATLBILD

Landskapsbildskydd

NATNM

Naturminne

NATNP

Nationalpark

NATNR

Naturreservat

NATNVO

Naturvårdsområde

NATKR

Kulturreservat

NATMRO

Miljöriskområde

NATSO

Samrådsområde

NATSTRAND

Strandskydd

NATTÄKT

Täkttillstånd

GRUVMINBK

Bearbetningskoncession, Mineral

GRUVANVMAM

Anvisad mark

TÄKTTORBK

Bearbetningskoncession, Torv

VATTGRU

Grundvattenskydd

VATTYT

Ytvattenskydd

BYGGSCF

Schaktningsförbud

BMINNEMB

Byggnadsminne

BYGGBLBYF

Byggnadsförbud

JVGPL

Järnvägsplan

KYRKO

Kyrkotomt, gränsbestämd

FORNFOG

Fornlämningsområde, gränsbestämt

FORNSKYF

Skyddsföreskrift för fornlämning

VÄGARB

Vägplan

VÄGBYF

Utökat nybyggnadsförbud

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

objekt_id

Text

36

Globalt unik identitet (UUID) för varje bestämmelse.

externid

Text

64

Externid från Lantmäteriets grunddatabas; ex. '1407-P48'

detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

bestbet

Text

18

Bestämmelsebeteckning; ex '1407-P48'

besttyp

Text

6

Typ av bestämmelse.

plnamn

Text

300

Planens namn

bdat

Text

8

Beslutsdatum för bildande eller antagande

ldat

Text

8

Laga kraftdatum för bildande eller antagande

gtill

Text

8

Gäller till datum

planfk

Text

6

Planförkortning, typ av redovisningsenhet enligt fastighetsregistrets allmänna del, se detaljerad beskrivning i tabell nedan 16

Kod

Beskrivning

BYF

Nybyggnadsförbud

BLBYF

Nybyggnadsförbud

FOG

Fornlämningsområde, gränsbestämt

FVO

Fiskevårdsområde

FÖRFRV

Fråga väckt om förordnande

GATU

Gatukostnadsersättning

JVGPL

Lag om byggande av järnväg

VVO

Viltvårdsområde

MB

Byggnadsminne

MBANM

Förordnande om anmälningsplikt

MBFRV

Fråga väckt om byggnadsminne

SCF

Schaktningsförbud

SKYF

Skyddsföreskrift

TBYF

Nybyggnadsförbud med tidsbegränsning

TSCF

Schaktförbud med tidsbegränsning

VÄGPL

Vägplan för allmän väg

VÄGBYF

Utökat nybyggnadsförbud

BIOTOP

Biotopskydd.

DSO

Djur- och växtskyddsområde

GRU

Grundvattenskydd

INT

Interimistiskt förbud

KR

Kulturreservat

LBILD

Landskapsbildskydd

MRO

Miljöriskområde

NM

Naturminne

NP

Nationalpark

NR

Naturreservat

NVO

Naturvårdsområde

SO

Samrådsområde

STRAND

Strandskydd, för information om strandskydd se avsnitt 1.5

STÄNG

Stängselgenombrott

TÄKT

Täkttillstånd

UHS

Underhållsskyldighet av vattenanläggning

YT

Ytvattenskydd

KYRKO

Gränsbestämd kyrkotomt

FORNL

Fornlämning

ANVMAM

Anvisad mark enl. minerallagen

MINBK

Bearbetningskoncession enligt minerallagen

TORBK

Bearbetningskoncession enligt torvlagen

Linjeskikt med begränsningslinjer för bestämmelseytor

Innehåller begränsningslinjer för bestämmelser som redovisas som ytor i skiktet Ytskikt för markreglerande bestämmelse. På detaljerna finns information om kvalitet i form av medelfel i plan.

Bestämmelsegräns används som begränsningslinje för alla bestämmelser utom för områden med strandskydd. För information om strandskydd se avsnitt övrigt under datafångst.

Tätningsgräns används endast för att kunna bilda en sluten figur när bestämmelsen inte är fullständigt redovisad.

Detaljtyp

Namn

BESTTÄTGR

Tätningsgräns för bestämmelse

BESTÄMGR

Bestämmelsegräns

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

internid

Heltal

9

Intern identitet i Lantmäteriets grunddatalager

detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

gdat

DatumTid

23

Datum och klockslag för när detaljen skapades. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

xyfel

Flyttal

6,3

Medelfel utifrån angiven mätmetod. Anges i enheten meter.
0 hanteras som tomvärde

metodplan

Heltal

5

Mätmetod i plan, se tabell 1 i kapitel 2.2.4

flyghojd

Heltal

7

Flyghöjd vid fotogrammetrisk datainsamling

undskala

Heltal

7

Underlagets skalfaktor vid digitalisering

Punktskikt med id-punkter för bestämmelseytor

Innehåller identitetspunkter för bestämmelser som redovisas med ytor i skiktet Ytskikt för markreglerande bestämmelse. På detaljerna finns information om bestämmelsens beteckning.

Skiktnamn

Detaljtyp

Namn

bestammelse_idpunkt

BESTÄMID

Bestämmelseområde (id-punkt)

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

objekt_id

Text

36

Globalt unik identitet (UUID) för varje bestämmelse.

externid

Text

64

Externid från Lantmäteriets grunddatabas; ex. '1407-P48'

detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

bestbet

Text

18

Bestämmelsebeteckning; ex '1407-P48'

besttyp

Text

6

Typ av bestämmelse.

plnamn

Text

300

Planens namn

bdat

Text

8

Beslutsdatum för bildande eller antagande

ldat

Text

8

Laga kraftdatum för bildande eller antagande

gtill

Text

8

Gäller till datum

planfk

Text

6

Planförkortning, typ av redovisningsenhet enligt fastighetsregistrets allmänna del, se detaljerad beskrivning i tabell 16

Linjeskikt med linjeobjekt för markreglerande bestämmelse

Innehåller linjeformade bestämmelser där utbredningen är okänd. På detaljerna finns information om bestämmelsens kvalitet i form av medelfel i plan samt beteckning.

En generaliserad redovisning av en bestämmelse kan förekomma när underlag om bestämmelsens utbredning saknas eller när den tagits upp från material med förenklad redovisning.

Detaljtyp

Namn

NATBIOTOP

Biotopskydd

NATINT

Interimistiskt förbud

BMINNEMB

Byggnadsminne

JVGPL

Järnvägsplan

FORNSKYF

Skyddsföreskrift för fornlämning

VÄGARB

Vägplan

VÄGBYF

Utökat nybyggnadsförbud enligt väglagen

NATNR

Naturreservat

NATNVO

Naturvårdsområde

NATNM

Naturminne

NATTÄKT

Täkttillstånd

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

objekt_id

Text

36

Globalt unik identitet (UUID) för varje bestämmelse.

internid

Heltal

9

Intern identitet i Lantmäteriets grunddatalager

externid

Text

64

Externid från Lantmäteriets grunddatalager; ex. '1407-P48'

detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

gdat

DatumTid

23

Datum och klockslag för när detaljen skapades. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

xyfel

Flyttal

6,3

Medelfel utifrån angiven mätmetod. Anges i enheten meter.
0 hanteras som tomvärde

bestbet

Text

18

Bestämmelsebeteckning; ex '1407-P48'

besttyp

Text

6

Typ av bestämmelse.

metodplan

Heltal

5

Mätmetod i plan, se tabell 1 i kapitel 2.2.4

flyghojd

Heltal

7

Flyghöjd vid fotogrammetrisk datainsamling

undskala

Heltal

7

Underlagets skalfaktor vid digitalisering

plnamn

Text

300

Planens namn

bdat

Text

8

Beslutsdatum för bildande eller antagande

ldat

Text

8

Laga kraftdatum för bildande eller antagande

gtill

Text

8

Gäller till datum

planfk

Text

6

Planförkortning, typ av redovisningsenhet enligt fastighetsregistrets allmänna del, se detaljerad beskrivning tabell 16

Punktskikt med punktobjekt för markreglerande bestämmelser

Innehåller bestämmelser med liten eller okänd utbredning. På detaljerna finns information om bestämmelsens kvalitet i form av medelfel i plan samt beteckning.

En generaliserad redovisning av en bestämmelse kan förekomma när underlag om bestämmelsens utbredning saknas eller när den tagits upp från material med förenklad redovisning.

Detaljtyp

Namn

NATBIOTOP

Biotopskydd

NATNM

Naturminne

NATINT

Interimistiskt förbud

BMINNEMB

Byggnadsminne

FORNSKYF

Skyddsföreskrift för fornlämning

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

objekt_id

Text

36

Globalt unik identitet (UUID) för varje bestämmelse.

internid

Heltal

9

Intern identitet i Lantmäteriets grunddatalager

externid

Text

64

Externid från Lantmäteriets grunddatalager; ex. '1407-P48'

detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

gdat

DatumTid

23

Datum och klockslag för när detaljen skapades. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

xyfel

Flyttal

6,3

Medelfel utifrån angiven mätmetod. Anges i enheten meter.
0 hanteras som tomvärde

bestbet

Text

18

Bestämmelsebeteckning; ex '1407-P48'

besttyp

Text

6

Typ av bestämmelse.

metodplan

Heltal

5

Mätmetod i plan, se tabell 1 i kapitel 2.2.4

flyghojd

Heltal

7

Flyghöjd vid fotogrammetrisk datainsamling

undskala

Heltal

7

Underlagets skalfaktor vid digitalisering

plnamn

Text

300

Planens namn

bdat

Text

8

Beslutsdatum för bildande eller antagande

ldat

Text

8

Laga kraftdatum för bildande eller antagande

gtill

Text

8

Gäller till datum

planfk

Text

6

Planförkortning, typ av redovisningsenhet enligt fastighetsregistrets allmänna del, se detaljerad beskrivning tabell 16

Punktskikt med gränspunkter för markreglerande bestämmelser

Skiktet innehåller gränspunkter för bestämmelser.

Detaljtyp

Namn

BGRÄ

Bestämmelsegränspunkt

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

internid

Heltal

9

Intern identitet i Lantmäteriets grunddatalager

externid

Text

64

Gränspunktsbeteckning, består av område*typ*löpnummer

detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

mtyp

Text

6

Markeringstyp , de detaljerad beskrivning i tabell 28.

mlage

Text

6

Markeringsläge

0 = Ingen information
1 = På brytpunkt
2 = På polygon
3 = Friliggande

gdat

DatumTid

23

Datum och klockslag för när detaljen skapades. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

xyfel

Flyttal

6,3

Medelfel utifrån angiven mätmetod. Anges i enheten meter.
0 hanteras som tomvärde

metodplan

Heltal

5

Mätmetod för lägesangivelse i plan, se tabell 1 i kapitel 2.2.4

kvalforb

Heltal

2

Kvalitetsförbättringsåtgärd, se detaljerad beskrivning i tabell 27.

flyghojd

Heltal

7

Flyghöjd vid fotogrammetrisk datainsamling

undskala

Heltal

7

Underlagets skalfaktor vid digitalisering

Kod

Beskrivning

Kommentar

0

Ingen information


1

Ommätning

Punktens lägesangivelse har förbättrats genom att en ny mätning har gjorts

2

Transformation/Inpassning

Punktens lägesangivelse har förbättrats genom att en transformation eller inpassning mot punkter av högre lägesnoggrannhet har gjorts.

Kod

Beskrivning


Ingen information

db

Dubb i berg

dg

Dubb i betonggjutning

dh

Dubb i hus

dm

Dubb i mur

ds

Dubb i jordfast sten

fr

Femstenarör

fs

Fast signal

gr

Glaserat rör

graf

Grafisk punkt

hb

Borrhål i berg

hg

Borrhål betonggjutning

hs

Borrhål i jordfast sten

jk

Järnkonsol

js

Järnstång

kv

Konsol till väggmarkering

mp

Målpunkt (tornspira eller dylikt)

ms

Mässingsskruv

om

Omarkerad gränspunkt

rb

Rör i berg

rg

Rör i betonggjutning

rgd

Rör i gjutning med däcksel

rm

Rör i mark

rmd

Rör i mark med däcksel

rn

Råsten

rs

Rör i jordfast sten

sa

Spik i asfalt

sb

Spik i berg

sg

Spik i betonggjutning

ss

Spik i jordfast sten

st

Staketstolpe

tp

Träpåle

Textskikt för planer och markreglerande bestämmelser

Innehåller upplysningstext för bestämmelser.

Obs! Upplysningstexter håller successivt att tas bort ur Lantmäteriets grunddata.

Detaljtyp

Namn

B-UPPLYTX

Upplysningstext till bestämmelse

PL-UPPLYTX

Upplysningstext till plan

Attribut

Typ

Längd

Beskrivning

karttext

Text

64

Förkortad eller avstavad textsträng; ex 'Strand.14-FA-661:15'

tdelidx

Heltal

1

Avstavningsdel 0= ej avstavad annars 1-9 för varje delsträng.

regtext

Text

64


detaljtyp

Text

10

Detaljtypskod

adat

DatumTid

23

Datum och klockslag för senaste ändring. Anges i formatet: 2019-04-26T11:28:03.000

trikt

Flyttal

6,2

Textriktning. Anges i enheten grader (0.00 – 360.00, ökar moturs). 0.00=Oriktad text

tjust

Heltal

1

Textens insättningspunkt (1-9). Insättningspunkt i NUMERISK punkt.


thojd

Heltal

4

Texthöjd i form av kod. 0 hanteras som tomvärde. Se detaljerad beskrivning i kap 4.1

trepr

Heltal

1

Skalområde för text. Se detaljerad beskrivning i kap 4.1

ttyp

Text

1

Typ av text. ’N’ = namn, 'U' = upplysningstext.

tsparr

Heltal

3

Textens spärrning i procent av ursprungssträngens längd (0-100 %).

Planförkortning

Typ av plan eller markreglerande bestämmelse

Anvmam

Anvisad mark enl. minerallagen

Vägpl

Vägplan

Minbk

Bearbetningskoncession enligt minerallagen

Torbk

Bearbetningskoncession enligt torvlagen

Biotop

Biotopskydd

Blbyf

Byggnadsförbud

Mb

Byggnadsminne enligt kulturmiljölagen

Dso

Djur- och växtskyddsområde

Fog

Gränsbestämt fornlämningsområde

Gru

Grundvattenskydd

Int

Interimistiskt förbud (t.ex. naturreservat)

Jvgpl

Järnvägsplan

Kr

Kulturreservat

Lbild

Landskapsbildskydd

Mro

Miljöriskområde

Np

Nationalpark

Nm

Naturminne

Nr

Naturreservat (och f.d. naturvårdsområde)

Vägbyf

Utökat nybyggnadsförbud enligt väglagen

So

Samrådsområde

Scf

Schaktningsförbud, trädfällningsförbud

Skyf

Skyddsföreskrift för fornlämning enligt kulturmiljölagen

Strand

Strandskydd, för information om strandskydd se avsnitt 1.5

Täkt

Täkttillstånd

Yt

Ytvattenskydd