Beställning och åtkomst
För att få tillgång till produkten behöver du göra en beställning. Du kan använda länken Beställ i menyn till höger.
- Basic Autentisering är en enkel autentiseringsmetod där användaren anger användarnamn och lösenord för att verifiera sin identitet och få åtkomst till en tjänst.
- OAuth2 är en nyckelbaserad autentisering där användaren med hjälp av API-portalen administrerar behörighetsgrupper och behörighetsnycklar för att tilldela åtkomst till tjänster. Läs mer om och gå till API-portalen på lantmateriet.se.
Observera: För att hitta API:et för produkten i API-Portalen söker du med namnet på API:et som är STAC-bild.
Åtkomstpunkt
När du har beställt produkten och fått en behörighet kan du använda API:et.
För att utforska nedladdningstjänsten kan du använda dig av ett webbgränssnitt för läsning av STAC-kataloger, en så kallad STAC Browser.
- Exempel: Radiant Earth STAC Browser
Villkor och avgifter
Produkten är avgiftsfri och får användas enligt Creative Commons licens CC BY 4.0. Läs mer om villkoren på Creative Commons webbplats.
Tillgänglighet
Leveransens innehåll
- Ortofotot levereras i formatet Cloud Optimized GeoTIFF (COG), med oförstörande Deflate-komprimering.
Läs mer om COG-formatet på Planet Developers webbplats. - Flygbildsmetadata levereras i formatet GeoJSON.
- Koordinatsystem är alltid SWEREF 99 TM.
Tekniskt ramverk och standard
STAC API-familjen är en samling specifikationer som gör det möjligt att söka och använda rumsliga data via webb-API. Specifikationerna bygger på moderna webstandarder som JSON och REST och gör det enkelt att hitta data genom att söka på plats, tid eller andra kriterier.
Teknisk beskrivning
Läs mer i API-dokumentationen.
Testdata
För produktutvecklingssyfte har testdata tagits fram. Dessa data får användas enligt licensvillkoren nedan.
Licensvillkor för testdata
Licenstagaren förvärvar en icke exklusiv, icke överlåtbar rätt att, för test och utvärdering, lagra och bearbeta testdata.
Licenstagaren förvärvar även rätt att framställa enstaka analoga exemplar/utskrifter innehållande delar av testdata och externt sprida dessa, t.ex. ingående i en rapport eller presentation.
Licenstagaren har även rätt att publicera resultatet av utvärderingen, inklusive delar av testdata, på Internet under förutsättning att dessa produkter inte kan spridas i obearbetad form via publiceringen.
Rätten avser användning för test- och utvärdering och medger inte rätt att tillgängliggöra testdata vidare för andra ändamål, varken inom den egna organisationen eller externt.
Licenstagaren får rätt att avgiftsfritt använda testdata i utbyte mot att Lantmäteriet får ta del av och ges möjlighet att redovisa resultat och erfarenheter från licenstagarens tester och utvärderingar på Lantmäteriets hemsida.
Vilken data som finns tillgängligt för test och utvärdering kan variera.
Vi tar gärna emot dina synpunkter på testdatat via anvandarsynpunkt.geodata@lm.se
Testdata från kombisensor
Under sensommaren 2021 testade Lantmäteriet en kombinerad laserskanner och flygkamera. Syftet var främst att öka kunskapen kring insamling av laserdata. En kombisensor av typen Leica Terrainmapper-2 användes för insamling av olika testfall. Ett urval finns här publicerade som testdata, laserdata med fyra färgband samt flygbilder och ortofoton.
Lasertest 2021 (öppnas i nytt fönster)
Testfiler
Göteborg 2018 (öppnas i nytt fönster)
Här finns bilder från testflygningar med olika flyghöjder från delar av Göteborg.Testbilderna är inte tagna med den specifika kamera som använts i flygbildsproduktionen under 2019.