Hoppa till huvudsakligt innehåll

Åtkomst och leverans

Beställning och åtkomst

För att få tillgång till produkten behöver du göra en beställning. Du kan använda länken Beställ i menyn till höger.

Autentisering används för att verifiera och säkerställa att en användare eller ett system har rätt behörighet att få åtkomst till en tjänst eller resurs. Du gör det med Oauth2, som är en nyckelbaserad autentisering där användaren med hjälp av API-portalen administrerar behörighetsgrupper och behörighetsnycklar för att tilldela åtkomst till tjänster. Läs mer om och gå till API-portalen på lantmateriet.se.

Villkor och avgifter

Villkor och avgifter för att använda våra produkter skiljer sig beroende på hur du vill använda dem.  Läs mer om villkor och avgifter på lantmateriet.se

Så här fungerar produkten

Produkten har två typer av frågor: hitta och hämta. Tjänsten har REST-gränssnitt och svaren levereras antingen i XML- eller i JSON-format. Detaljerad information om detta finns i den tekniska beskrivningen för Ortnamn Direkt där det även finns en gränssnittsdefinition med gällande XML- och JSON-schema. Detaljerad förklaring till hur bilderna ska tolkas går att hitta på Lantmäteriets hemsida under Så fungerar tjänsterna - Tjänster för direktåtkomst av geodata.

Hitta Ortnamn

Frågan ställs genom att ange hela eller delar av ortnamnet som fritext. Svaret innehåller ortnamnsreferenser som sedan kan användas i funktionen hämta ortnamn.

Illustration om hur informationen hänger ihop, hur frågor ställs och vilken information som ges i svaret.

Hämta Ortnamn

Information kan hämtas genom att ange; Id för ortnamn, punkt eller med komplex filtrering. Varje fråga ger ett detaljerat svar om ortnamnet, se informationsinnehåll.

Med Id för ortnamn kan ortnamn sökas fram. Sökning kan ske för flera identiteter samtidigt.

Med komplex filtrering kan man söka på hela eller delar av namnet. Man kan välja att lägga till sökning på språk, läns- och kommunkod eller namntyp. Med komplex filtrering kan man välja att ange en punkt för närmaste ortnamn. Närmast punkt kan kombineras på samma sätt som vid sökning på namn. Antalet i resultatet av sökningen kan begränsas av ett intervall (start- och slutindex). Maximalt antal objekt i en sökning är 400.

Illustration om hur informationen hänger ihop, hur frågor ställs och vilken information som ges i svaret.

Tekniskt ramverk och standard

Våra produkter för direktåtkomst baseras främst på standarder från World Wide Webb Consortium (3WC) och Open Geospatial Consortium (OGC).

Tjänstegränssnitten är REST baserade där objekttyper i många fall är uppbyggda med hjälp av GML (Geography Markup Language) eller JSON (JavaScript Object Notation) för att beskriva dess geografiska egenskaper.

Tjänsterna är av karaktären 'fråga-svar' där konsumenten (användarens system) skickar ett tjänsteanrop med sökbegrepp eller urvalsparametrar och erhåller en lista med ett eller flera geografiska objekt som svar. För att snabbt komma igång och testa tjänsterna innan de är integrerade i ett eget system kan ett verktyg som exempelvis Postman som är ett verktyg för test av REST-baserade webservices användas.

Teknisk beskrivning

I den tekniska beskrivningen finns åtkomstpunkter, scheman med mera.

Läs mer i den tekniska beskrivningen